Kameror från Leica

Leica-kameror började tillverkas i Tyskland 1925. Företagets första kameror blev världsberömda redan under mellankrigsåren. De nätta och små kamerorna gjorde att de snabbt blev populära verktyg för reportrar och många kända nyhetsbilder har tagits med dessa kameror. www.leicacenter.se är en webbshop som tillhör Wibergs Foto i Stockholm. Där hittar du många modeller av Leica.

Spegellösa kameror är egentligen inget nytt inom fotovärlden. Det var inte förrän på 60-talet som speglarna kom in i kamerorna i stor skala. En fördel med speglar är att du får en bättre uppfattning i sökaren om hur den färdiga bilden kommer att se ut. Däremot är en fördel med spegellösa kameror att de innehåller färre mekaniska delar. Detta gör att det är billigare att tillverka och att kamerorna är mer robusta. En spegellös kamera kan också göras mindre. Objektiven kan även göras mindre, vilket är billigare att tillverka.

Leicas Spegellösa TL2

Leica har nu på allvar tagit sig in på marknaden för spegellösa kameror med sin TL-serie. Deras Leica TL2 har bättre autofokus, användargränssnitt och en uppgraderad sensor.

Leicas första spegellösa kamera Leica T med APS-C sensor och Wi-Fi hade dock inte den bästa prestandan och även den första uppdateringen Leica T var inte helt optimal. Leica TL2 är dock en bättre version som har en upplösning på 24 megapixel, jämfört med de tidigare 16 megapixel. Den tidigare versionen hade ett autofokussystem med nio punkter medan den nya versionen har hela 49 punkter. TL2 kan ta bilder ner till 1/40 000 sekund. Upp till 20 bilder per sekund kan tas vid full upplösning. Dessutom så kan du ta filma med kameran, 4K video. Autofokusen är enligt Leica tre gånger snabbare än TL.

Något som utmärker Leica kameror är deras eleganta design och Leica TL2 är gjord i aluminium. En snygg och elegant kamera utan en pop-up blixt. Eftersom kamerahuset är gjort av en solid bit aluminium så är kameran robust. Priset för nya TL2 ligger på mellan 16 000–20 000 kronor.

System för arbetstidsredovisning

Tidrapportering syftar till att förbättra ett företags eller organisations verksamhet på många plan, det ger helt enkelt ett mycket gynnsamt underlag för framtida beslut om resursbeläggning och prioriteringar.

Personalkostnader bör fördelas rätt

Personalkostnaden är den största kostnadsposten i nästan alla större företag, som erbjuder någon typ av tjänster eller produkter. Det är därför grundläggande att man har en strukturerad och rättvisande fördelning av denna kostnad för att skapa goda beslutsunderlag, vilka i sin tur är A och O för att man inom företaget ska kunna leda den dagliga verksamheten på bästa sätt. Med andra ord handlar det om att personalkostnaderna bör fördelas rätt mellan olika projekt och enheter. Det är viktigt med en korrekt uppfattning om arbetsmomentens tidsmässiga ram både inom företaget som externt mot kunder. Företaget vill ju självklart fakturera sina kunder på ett lojalt och seriöst sätt, där varje kostnad har sin rättvist beräknade skörd.

Stora fördelar med tidsredovisning

Tidsredovisning kan innebära en rapportering på den tid som personal inom företaget lägger på olika moment, projekt och aktiviteter. Med ett rättvist och modernt system är det möjligt att även se till att arbetstiden fördelas på ett gynnsamt sätt mellan de olika enheterna och jobben. Fördelen med att använda ett system för tidredovisning är även att det anpassas helt utifrån verksamhetens bransch, rutiner och storlek. När ledningen inom ett företag ska ta viktiga beslut kring exempelvis en produkt eller erbjuden service, behövs transparent beslutsunderlag, vilket man enkelt kan få med hjälp av arbetstidsredovisning som tydligt ger förutsättningar för att beräkna tidsåtgång och även kostnader på minsta detaljnivå.

Även om tidsredovisning av allt att döma enbart ger fördelar till företaget så är det idag många verksamheter som inte använder sig av något särskilt system för den här typen av redovisning. Flera orsaker ligger oftast bakom detta. Bland annat kan det i vissa fall finnas ett visst motstånd bland personalen som grundar sig i att de känner sig allt för kontrollerad och att ledningen inte litar på de anställda. En annan vanlig bakomliggande orsak till att företag inte använder sig av tidsredovisning är det faktum att många felaktigt tror det handlar om ett krångligt och tidsslösande moment.

Tips som minskar de dolda vardagliga kostnaderna

En personlig ekonomi som är lite ansträngd kan ibland bara behöva en översyn och lite vanlig disciplin för att kunna återhämta sig. Ett enkelt sätt att göra detta är att identifiera de små kostnader som ständigt förekommer i vardagen som egentligen är helt onödiga och som man lätt kan avvara. Dessa små åtgärder kan göra mycket för den ekonomiska situationen och det utan någon stor ansträngning från den som utför dem.

Ett självklart tips är till exempel att göra sig av med dåliga vanor som rökning eller snusning, dessa beroenden står årligen för stora utgifter. Det finns också mindre utgifter man kan tänka på. Att ta med sig kaffe hemifrån i en kaffemugg istället för att köpa dyrt cafékedjekaffe på väg till jobbet kan till exempel vara ett sådant steg.

Flera liknande och riktigt enkla saker kan faktiskt ha en stor inverkan på den egna ekonomin. Att börja storhandla speciellt från de större och lite billigare kedjorna, ta cykeln istället för bilen, inte äta ute lika ofta eller börja planera sin klädshopping noggrant så att den inte leder till onödiga och slentrianmässiga inköp är några enkla vardagssaker som är enkla att åtgärda.

Risk för skuldfälla med sms-lån

Sms-lån är en relativt ny företeelse i Sverige. Den här typen av lån har på senare tid blivit mycket vanlig men introducerades inte förrän i mitten av 2000-talet. Sms-lån är en typ av lån som går mycket snabbt att teckna. Namnet kommer av att man från början oftast lånade pengarna via sms. Idag är det dock vanligare att man ansöker om den här typen av lån på nätet.

Upplägget är dock det samma, det rör sig oftast om lån av relativt låga summor, upp till några tusen kronor. Fördelen med lånet är att låntagaren snabbt får tillgång till pengarna utan att behöva genomgå en lång krånglig ansökningsprocess. Ofta kan man ha pengarna i handen redan nästa dag.

Nackdelen med den här typen av lån är dock att räntan ofta är mycket hög. Låntagaren förväntas också betala tillbaka de lånade pengarna fortare än när det gäller andra typer av lån. Ofta handlar det om en lånetid på bara en månad – precis som vilken faktura som helst. Detta har resulterat i att många svenskar skuldsatt sig genom att ta sms-lån. Man skall alltid vara mycket uppmärksam på villkoren som gäller för det lån man tecknar.