Risk för skuldfälla med sms-lån

Sms-lån är en relativt ny företeelse i Sverige. Den här typen av lån har på senare tid blivit mycket vanlig men introducerades inte förrän i mitten av 2000-talet. Sms-lån är en typ av lån som går mycket snabbt att teckna. Namnet kommer av att man från början oftast lånade pengarna via sms. Idag är det dock vanligare att man ansöker om den här typen av lån på nätet.

Upplägget är dock det samma, det rör sig oftast om lån av relativt låga summor, upp till några tusen kronor. Fördelen med lånet är att låntagaren snabbt får tillgång till pengarna utan att behöva genomgå en lång krånglig ansökningsprocess. Ofta kan man ha pengarna i handen redan nästa dag.

Nackdelen med den här typen av lån är dock att räntan ofta är mycket hög. Låntagaren förväntas också betala tillbaka de lånade pengarna fortare än när det gäller andra typer av lån. Ofta handlar det om en lånetid på bara en månad – precis som vilken faktura som helst. Detta har resulterat i att många svenskar skuldsatt sig genom att ta sms-lån. Man skall alltid vara mycket uppmärksam på villkoren som gäller för det lån man tecknar.